Bekkenbodem

Bekkenbodemproblemen

We staan er niet dagelijks bij stil, maar de bekkenbodem heeft een belangrijke functie in ons lichaam. Bekkenbodem problemen kunnen bijvoorbeeld optreden tijdens de zwangerschap, na een bevalling, na een buikoperatie, na een operatie aan de prostaat, in de overgang of na meerdere blaasontstekingen

Algemeen
Vrouwen, mannen en kinderen; iedereen kan problemen krijgen omdat zijn of haar bekkenbodem niet goed functioneert. Bekkenbodemklachten komen vaak voor, maar er wordt weinig over gepraat. Veel vrouwen, maar ook mannen vinden het lastig om problemen met plassen, de ontlasting of tijdens het hebben van gemeenschap te bespreken. Ook denkt men dat er toch weinig aan hun klachten te doen is. Of dat deze horen bij het ouder worden. Toch zijn er goede behandelingen voor bekkenbodemklachten. Het is daarom goed om uw klachten met uw behandelaar te bespreken, ook al vindt u dat moeilijk of schaamt u zich ervoor.

De bekkenbodem heeft 3 functies: het openen (tijdens het plassen en de ontlasting), het sluiten (ophouden van urine en ontlasting), en het dragen van de buikorganen onderin het bekken.

Wat kan er mis zijn met de bekkenbodem?
De bekkenbodem is een laag sterke spieren onderaan het bekken die als een elastiek werken. Dat elastiek kan te slap zijn, beschadigd raken of juist te strak gespannen staan. Mogelijke problemen zijn:

– Stress incontinentie: Ongewild verlies van urine tijdens drukverhogende momenten.
– Ongewild verlies van urine tijdens een niet te onderdrukken aandrang om te plassen
– Overactieve blaas: Vaak moeten plassen.
– Fecale incontinentie: Ongewild verlies van ontlasting
– Obstipatie: Het moeilijk kwijt kunnen van ontlasting
– Verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
– Door spanning in de bekkenbodem lukt het niet/moeilijk urine of ontlasting kwijt te kunnen
– Seksuele problemen.

De behandeling
Fysiotherapeuten die speciaal zijn opgeleid voor het behandelen van bekkenbodem problematiek, kunnen met oefeningen en adviezen uw klachten verminderen of verhelpen.
U kunt voor klachten op het gebied van de bekkenbodem zonder verwijzing van de huisarts een afspraak maken bij de hierin gespecialiseerde fysiotherapeut. Toch is het altijd raadzaam om eerst een bezoek aan de huisarts te brengen en uw klachten te bespreken.
Tijdens de eerste afspraak inventariseert de fysiotherapeut wat uw klachten zijn door middel van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. U hoeft hiervoor uw kleding niet uit te doen. Naar aanleiding hiervan bespreekt de fysiotherapeut met u wat het behandelplan zal worden.

In de behandelingen die erop volgen zal de fysiotherapeut u persoonlijk advies geven over onder andere de ademhaling, houding en beweging, drinken, voeding, en toiletgedrag. Daarnaast krijgt u oefeningen, waarmee u thuis aan de slag gaat.

Ook bij FysioVoorne
U kunt bij FysioVoorne terecht als u op zoek bent naar een ervaren bekkenfysiotherapeut, die gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van klachten in de bekkenbodemregio en het bekken zowel bij vrouwen, mannen als bij kinderen.

Wilt u een afspraak inplannen of heeft u vragen? Belt u ons gerust. U kunt ook op onze site terecht als u een afspraak wilt maken.

Contact
Telefonisch : 0900-3974686
E-mail : cynthia@fysiovoorne.nl
Website: www.fysiovoorne.nl

Wilt u een afspraak inplannen? of heeft u vragen? Bel ons of klik op de button en vul het formulier in.

Maak een afspraak >

Bel ons

0900-3974686(Lokaal tarief)

Twitter

WhatsApp chat