Folder Beweegprogramma Artrose

Artrose: Bewegen is goed voor u!

 
Heeft u last van een stram gevoel bij het bewegen, pijn in de gewrichten of minder goed kunnen sporten? Dan is het verleidelijk om lichamelijke inspanning te vermijden. Maar wat veel mensen niet weten is dat het juist bij artrose belangrijk is om in beweging te blijven. Beweging is goed voor uw gewrichten en kraakbeen, de pijn neemt vaak af en het helpt u af te vallen bij overgewicht of om op gewicht te blijven.
 
Wat is Artrose?
 
Artrose werd vroeger wel gezien als slijtage van de gewrichten. Dat is echter niet helemaal juist; artrose is een reumatische aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen slechter wordt.
Een gewricht verbindt twee botten met elkaar. Op de uiteinden van die botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken.
 
Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden, waardoor het gewricht minder gemakkelijk kan bewegen. Mensen met artrose hebben vooral last van pijn en stijfheid in één of enkele van de volgende gewrichten: de heupen, knieën, vingers en duim-gewrichten.
 
De klachten zijn het ergst na rust en verminderen na een tijdje bewegen. Veel mensen met artrose hebben vooral de eerste 10 minuten na het opstaan klachten.
 
Oorzaken
 
Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend. Duidelijk is wel dat het vaker voorkomt bij:
 
– Mensen vanaf 45 jaar
– Vrouwen
– Mensen met overgewicht
– Mensen met beroepen waarbij de gewrichten sterk worden belast
– Mensen met artrose in de familie
– Soms ontstaat artrose na beschadiging van een gewricht door een ongeval
 
Artrose en bewegen
 
Als u last heeft van artrose is beweging belangrijk om uw klachten te verminderen. Bewegen voorkomt ook dat klachten terugkomen of verergeren. Geoefende spieren geven het gewricht stevigheid, waardoor het meer kan verdragen en minder pijn doet.
 
Beweegprogramma
 
Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft in samenwerking met (gezondheids)wetenschappers een beweegprogramma voor artrosepatiënten opgesteld. Het doel van dit programma is u te leren om elke dag voldoende te bewegen en vooral ook in beweging te blijven.
 
Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. U beweegt volgens uw eigen programma in groepsverband en u heeft regelmatig overleg met uw fysiotherapeut om uw gesteldheid en vorderingen te bewaken en het programma zo nodig bij te stellen.
 
U begint uw programma met een intakegesprek en het afnemen van een aantal testen. Met de uitslagen kan uw fysiotherapeut u een programma op maat aanbieden. Uw beweegprogramma duurt ongeveer 3 maanden (12 weken).
 
Ook bij FysioVoorne
 
FysioVoorne biedt beweegprogramma’s aan en heeft speciale dagen/tijden voor artrosepatiënten. De meeste van onze beweeggroepen trainen in het Multifunctioneel Centrum De Meander in Oostvoorne, maar onze locatie op het Dorpsplein te Oostvoorne beschikt ook over beweegapparatuur.
 
Vergoedingen
 
Een redelijk aantal zorgverzekeraars vergoedt onze beweegprogramma’s. Wij adviseren u om bij uw verzekeraar na te vragen in hoeverre een beweegprogramma vergoed wordt.
 
Vragen of een afspraak
 
Wilt u een afspraak inplannen of heeft u vragen? Belt of mailt u ons gerust.
Telefonisch : 0900-3974686
E-mail : info@fysiovoorne.nl