Folder Beweegprogramma Diabetes type 2

 

Diabetes type 2: Bewegen is goed voor u!

Regelmatig bewegen heeft een positief effect op diabetes. Door beweging reageren cellen beter op insuline. Verder helpt bewegen om de bloeddruk en het cholesterol te verlagen en werkt het positief op uw gewicht.

Wat is Diabetes type 2?

In Nederland hebben zo’n 1 miljoen mensen de diagnose diabetes. Ongeveer 90% van de mensen met diabetes heeft diabetes type 2. Diabetes heet ook wel suikerziekte.

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline aanmaakt. Daarnaast reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer aan. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

De bloedsuikerspiegel (ook wel bloedglucosespiegel genoemd) geeft aan hoeveel glucose opgelost is in het bloed. De hoeveelheid glucose in ons bloed varieert gedurende de dag. Vlak voor het eten is uw bloedsuikerspiegel lager dan 1,5 uur na de maaltijd. Alle cellen in het menselijk lichaam gebruiken glucose als energiebron. Het is dan ook belangrijk om uw bloedsuikerspiegel zo evenwichtig mogelijk te houden.

Klachten

Bij diabetes type 2 kunt u lasten hebben van de volgende klachten:

– Veel plassen
– Veel drinken
– Naar aceton ruikende adem
– Moeheid
– Kortademigheid
– Jeuk
– Slecht genezende wondjes
– Hardnekkige infecties
– Dubbel of slecht zien
– Gevoelloosheid van vingers of voeten
– Tintelingen in vingers of voeten, pijn in vingers, handen, tenen, voeten
– Pijn op de borst.

Diabetes type 2 en bewegen

Voor mensen met diabetes is lichaamsbeweging extra belangrijk. Bewegen vermindert namelijk de hoeveelheid glucose in het bloed, zorgt er voor dat de insuline beter werkt en stimuleert de bloedsomloop. Iemand met diabetes die regelmatig beweegt zal waarschijnlijk minder insuline nodig hebben om het lichaam goed te laten functioneren. Daarnaast helpt bewegen bij het afvallen. Zo’n 80% van diabetespatiënten heeft last van overgewicht.

Beweegprogramma

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft in samenwerking met (gezondheids)wetenschappers een beweegprogramma voor Diabetes type 2-patiënten opgesteld. Het doel van dit programma is u te leren om elke dag voldoende te bewegen en vooral ook in beweging te blijven.

Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. U beweegt volgens uw eigen programma in groepsverband en u heeft regelmatig overleg met uw fysiotherapeut om uw gesteldheid en vorderingen te bewaken en het programma zo nodig bij te stellen.

U begint uw programma met een intakegesprek en het afnemen van een aantal testen. Met de uitslagen kan uw fysiotherapeut u een programma op maat aanbieden. Uw beweegprogramma duurt ongeveer 3 maanden (12 weken).

Ook bij FysioVoorne

FysioVoorne biedt beweegprogramma’s aan en heeft speciale dagen/tijden voor Diabetes type 2-patiënten. De meeste van onze beweeggroepen trainen in het Multifunctioneel Centrum De Meander in Oostvoorne, maar onze locatie op het Dorpsplein te Oostvoorne beschikt ook over beweegapparatuur.

Vergoedingen

Een redelijk aantal zorgverzekeraars vergoedt onze beweegprogramma’s. Wij adviseren u om bij uw verzekeraar na te vragen in hoeverre een beweegprogramma vergoed wordt.

Vragen of een afspraak

Wilt u een afspraak inplannen of heeft u vragen? Belt of mailt u ons gerust.
Telefonisch : 0900-3974686
E-mail : info@fysiovoorne.nl