Folder Beweegprogramma COPD

 

COPD: Bewegen bevordert ademen

 
Voelt u zich benauwd of heeft u hoestbuien bij inspanning? Dan is het verleidelijk om lichamelijke inspanning te vermijden. Maar wat veel mensen niet weten is dat het juist bij COPD (longemfyseem of chronische bronchitis) heel belangrijk is om te bewegen. U krijgt door beweging letterlijk meer adem.
 
Wat is COPD?
 
COPD is een verzamelnaam voor Chronische Bronchitis en Longemfyseem.
COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).
Als u COPD heeft is ademen lastig omdat uw longen beschadigd zijn. U krijgt daardoor minder zuurstof binnen. Daardoor kunnen “normale bezigheden”, zoals trappen lopen, veters strikken, huishoudelijk werk voor u moeilijk zijn.
 
COPD is een langdurige ontsteking van het luchtwegen-slijmvlies. Deze ontstekingen beschadigen de longen en kunnen ervoor zorgen dat de kleine luchtwegen hun stevigheid verliezen.
 
COPD-patiënten kunnen soms maar de helft van de benodigde zuurstof per dag in- en uitademen doordat hun longen niet meer in staat zijn te zorgen voor een goede ademhaling.
 
Oorzaken
 
De meeste mensen krijgen pas na hun 40e last van Longemfyseem of Chronische Bronchitis. Roken of meeroken is vaak de oorzaak van het ontstaan van COPD. Roken of meeroken beschadigt de longen ernstig. Hierdoor zijn rokers of gezinsleden van rokers bevattelijk voor (chronische) longziekten.
 
Andere mogelijke oorzaken van COPD zijn:
– Astma
– Longontsteking en andere longziekten;
– Erfelijke ziekten
– Inademen van schadelijke stoffen, zoals asbest, lijm en verfdamp
– Luchtvervuiling
 
Als COPD-patiënt kunt u last hebben van:
 
– Benauwdheid
– Piepende ademhaling
– Slijm ophoesten
– Gewichtsverandering
– Kortademigheid
– Vermoeidheid
– Weinig spierkracht
 
Beweegprogramma
 
Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft in samenwerking met (gezondheids)wetenschappers een beweegprogramma voor COPD-patiënten opgesteld. Het doel van dit programma is u te leren om elke dag voldoende te bewegen en vooral ook in beweging te blijven.
 
Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. U beweegt volgens uw eigen programma in groepsverband en u heeft regelmatig overleg met uw fysiotherapeut om uw gesteldheid en vorderingen te bewaken en het programma zo nodig bij te stellen.
 
U begint uw programma met een intakegesprek en het afnemen van een aantal testen. Met de uitslagen kan uw fysiotherapeut u een programma op maat aanbieden. Uw beweegprogramma duurt ongeveer 3 maanden (12 weken).
 
Ook bij FysioVoorne
 
FysioVoorne biedt beweegprogramma’s aan en heeft speciale dagen/tijden voor COPD–patiënten. De meeste van onze beweeggroepen trainen in het Multifunctioneel Centrum De Meander in Oostvoorne, maar onze locatie op het Dorpsplein te Oostvoorne beschikt ook over beweegapparatuur.
 
Vergoedingen
 
Een redelijk aantal zorgverzekeraars vergoedt onze beweegprogramma’s. Wij adviseren u om bij uw verzekeraar na te vragen in hoeverre een beweegprogramma vergoed wordt.
 
Vragen of een afspraak
 
Wilt u een afspraak inplannen of heeft u vragen? Belt of mailt u ons gerust.
Telefonisch : 0900-3974686
E-mail : info@fysiovoorne.nl