Oedeemtherapie

zwachtelen
Wat is lymfoedeem?
 
Naast bloedvaten kent het lichaam ook lymfevaten. Door de lymfevaten wordt eiwitrijk weefselvocht (lymfe) teruggevoerd naar het bloedvaatstelsel. Lymfoedeem is een (zichtbare) zwelling van weefsel door een abnormale ophoping van lymfe vocht in het lichaam. Dit is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen de productie en de afvoer. Lymfoedeem is een chronische aandoening die vaak geleidelijk ontstaat.
 
Afhankelijk van de oorzaak kunnen we verschillende soorten oedeem benoemen:
 
Primair Lymfoedeem:
 
Deze is aangeboren. De lymfevaten en/of knopen zijn niet goed aangelegd waardoor de afvoer van het lymfevocht onvoldoende is. Dit kan in het gehele lichaam voorkomen, maar uit zich m.n. in de benen. Soms komt het primair lymfoedeem pas op latere leeftijd tot uiting.
 
Secundair lymfoedeem:
 
Deze is verworven. De lymfevaten en/of knopen zijn beschadigd of verwijderd. Voorbeelden hiervan zijn armoedeem na een borstoperatie, oedeem van het been na een gynaecologische ingreep of een radicale prostaatoperatie en oedeem na het verwijderen van een melanoom. Bij deze operaties worden de lymfe-klieren verwijderd en/of raken lymfevaten beschadigd, waardoor de vochtafvoer wordt bemoeilijkt. Mensen die na de operatie radio- en/of chemotherapie ondergaan, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van lymfoedeem. Secundair lymfoedeem kan echter ook ontstaan na forse schaafwonden, ontstekingen, gewrichtsoperaties, etc.
 
 Veneus oedeem:
 
De terugvloed van het vocht door de afvoerende bloedvaten (venen) verloopt niet goed, waardoor het vocht zich ophoopt. Bijvoorbeeld na een totale knie- of heupprothese.
 
 Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?
 
Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar het zal u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden.
 
Symptomen van lymfoedeem
 
In de meeste gevallen ontstaan de klachten geleidelijk en pijnloos, omdat het oedeem heel langzaam toeneemt.
 
·        Zwaar, moe, gespannen gevoel
 
·        Zwelling (knellen van een ring of kleding)
 
·        Bewegingsbeperking en beperkingen in het dagelijks functioneren
 
·        Pijn
 
·        Tintelingen
 
 
 
Wat te doen bij lymfoedeem?
 
Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neemt u dan direct contact op met uw huisarts of specialist. In overleg besluit u of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is. U kiest dan voor een geregistreerd oedeemfysiotherapeut. Uw oedeemfysiotherapeut behandelt niet alleen het lymfoedeem adequaat, maar is tevens een deskundige op het gebied van bewegen en houding.
 
Wat kan een gespecialiseerd oedeemtherapeut voor u doen?
 
Aangezien genezen van lymfoedeem niet mogelijk is, is de behandeling m.n. gericht op het terugdringen of niet verder doen toenemen van het oedeem in het lichaamsdeel om hierdoor zo normaal mogelijk functioneren te herstellen. Daarnaast kan uw oedeemfysiotherapeut d.m.v. houdings- en bewegingsadviezen proberen de beperkingen te verminderen.
 
 De behandeling door een oedeemfysiotherapeut duurt doorgaans 30-45 minuten en bestaat uit een combi-natie van de volgende behandelingsmogelijkheden:
 
·        Voorlichting en adviezen t.a.v. huidverzorging, gebruik/belasting van het aangedane lichaamsdeel, omgaan met beperkingen in het dagelijks functioneren, etc.
 
·        Manuele lymfedrainage: een milde massagevorm waardoor de afvoer van het lymfevocht gestimuleerd wordt.
 
·        Ambulante compressietherapie (zwachtelen).
 
·        Oefentherapie, houdings- en bewegingsadviezen .
 
·        Aanleren van zelfmanagement:
Ter aanvulling op de therapie wordt u (indien mogelijk) geleerd zichzelf te masseren, te bandageren en/of te tapen. Daarnaast krijgt u oefeningen mee om de ontstane verbeteringen te onderhouden of verder te vergroten.

 
·        Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.
 
·         Het begeleiden bij het laten aanmeten van een elastische kous. Dit is gebruikelijk bij de behandeling van lymfoedeem indien een stabiele situatie is ontstaan.
 
De gekozen behandeling en de uiteindelijke behandeleffecten zijn afhankelijk van de ernst, oorzaak en de duur van het oedeem.
 
De behandeleffecten zijn doorgaans: omvangvermindering, spanningafname, pijnvermindering, functieverbetering en afname van de infectie kans.
 
De manuele lymfedrainage is een massagetechniek met als doel de afvoer van lymfevocht te bevorderen. Het zwachtelen heeft als doel om de omvang van het oedeem te verminderen en de bereikte omvangvermindering te onderhouden zolang er nog geen elastische kous is aangemeten. De oefeningen hebben als doel de spierpompfunctie van een arm of been te bevorderen. Door het aanspannen van de spieren wordt de doorbloeding aangezet en dit bevordert eveneens de lymfedoorstroming. Tevens wordt door oefentherapie de functie van het bewegingsapparaat onderhouden of zelfs verbeterd.
 
Ook bij FysioVoorne
U kunt bij FysioVoorne terecht als u op zoek bent naar een geregistreerd oedeemfysiotherapeut.
 
Wilt u een afspraak inplannen of heeft u vragen? Belt u ons gerust. U kunt ook op onze site terecht als u een afspraak wilt maken.
 
Contact
Telefonisch : 0900-3974686
E-mail : cynthia@fysiovoorne.nl
Website:
www.fysiovoorne.nl 

Wilt u een afspraak inplannen? of heeft u vragen? Bel ons of klik op de button en vul het formulier in.

Maak een afspraak >

Bel ons

0900-3974686(Lokaal tarief)

Twitter